Szeretettel köszöntelek a Ismerd meg Brazíliát közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Ismerd meg Brazíliát vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Ismerd meg Brazíliát közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Ismerd meg Brazíliát vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Ismerd meg Brazíliát közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Ismerd meg Brazíliát vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Ismerd meg Brazíliát közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Ismerd meg Brazíliát vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
|
Elöljáróban annyit el kell mondanunk, hogy egységes brazil konyháról nemigen beszélhetünk, hiszen sok
népcsoport hatott ezen a területen egymásra, a gasztronómiát
portugálok, indiánok, afrikaiak, németek, japánok, spanyolok és olaszok
is befolyásolták.
A turisták általában a hotelek kontinentális
reggelijével találkoznak először, a megszokott ételeket egzotikus
gyümölcsök színesítik, olyan helyi trópusi finomságokat kínálnak itt,
amiknek sokszor csak indián nevük van. Érdemes a napot egy pohár
frissen facsart, vitamindús gyümölcslével kezdeni, ezekből még a
legegyszerűbb hotelek is többfélét kínálnak.
Ebédre és vacsorára
már megpróbálkozhatunk a brazil jellegzetességekkel is, kihagyhatatlan
a nemzeti ételként számon tartott feijoada, ünnepeken és hétköznapokon
egyaránt eszik. Természetesen minden régiónak megvan a saját receptje,
de alapvetően a feijoada egy rizses egytálétel, amiben többféle hús
(friss és füstölt marha, disznó) van, illetve fekete bab. Általában
hagymás-paprikás szósszal és salátával tálalják.
Levest a
brazilok nemigen esznek, előételként inkább friss, könnyű dresszinggel
meglocsolt salátákat fogyasztanak. Kedvelt növényük a xuxu, ami
leginkább a sárgarépához hasonlítható.
Halat is szívesen
készítenek, érdemes megkóstolni a zöldséggel és kókusztejből készített
szósszal tálalt sült tengeri halat (moqueca). A marhából készült ételek
olcsóbbak, mint a hal alapú fogások, Brazília ugyanis nagy
marhatenyésztő állam (egyes adatok szerint a világon a harmadik), így
szintén "kötelezően" megízlelendő fogás az itteni steak.
Feijoada, a brazil nemzeti étel |
A
parillada nevű étel (Argentínában is népszerű) látványnak sem utolsó,
egy hosszú kardra tűzdelnek fel húsokat, ezzel járkál körbe a pincér,
és kínálgatja a vendégeknek.
Bár az idegenvezetők tapasztalatai
szerint a magyarok nem szeretik annyira, azért érdemes kísérletezni a
narancsos ízesítésű hurkával is, hátha valakinek megtetszik a
különleges ízvilág.
Köretként általában választhatunk rizst,
zöldségeket, maniókát és édesburgonyát. Okrából, hagymából, mogyoróból,
rákból és pálmaolajból készül a brazilok által nagyon kedvelt fogás, a
caruru, amit az esetek nagy részében az utcákon árusított acarajé
(tenger gyümölcseivel, paradicsomszósszal kínált sült bab) mellé esznek.
Ha Brazíliában jár, nem hagyhatja ki a Caipirinha-t |
Jártukban-keltünkben
gyorsan elfogyaszthatjuk a Pão de Queijót, ami egy tipikus brazíliai
snack, "sajtkenyérként" definiálhatnánk: kicsi, puha hengert készítenek
maniókalisztből és sajtból, ezt sütik ki. A coxinha egy csirkés
krokettet takar, amit csirkegomb alakúra formáznak.
Jellegzetes desszert a cuscuz branco, amit a kuszkuszhoz hasonlóan készítenek, darált maniókából, kókusztejből és cukorból.
Ezeket
a könnyűnek nem mondható, fűszeres ételeket már csak valami komoly
itallal lehet lejjebb tuszkolni, erre a célra kiválóan megfelel a
brazilok nemzeti itala, a cachaça, azaz a cukornádpálinka.
Az
erős ital a fehér rumhoz hasonló, a zöld cukornádból készítik
desztillálással, és néhány hétig fahordókban tálalják. Viszonylag
semleges íze van, így kiváló koktélalapanyag, ez a híres caipirinha
alapja is, ami mellé jégkása, lime és cukor kerül.
Alkohol nélküli frissítőkkel is lépten-nyomon találkozhatunk, igen
népszerű az acai és cupuacu gyümölcsökből készített trópusi italok,
ezeket a turisták is pillanatok alatt megszeretik.
Étteremválasztás
előtt érdemes tudnunk, hogy pénztárca- és gyomorkímélő megoldás lehet,
ha egy "comida a quilo" vagy "comida por quilo" feliratot viselő
étteremben térünk be, itt ugyanis az számít a fizetésnél, hogy súlyra
mennyit ettünk.
Vannak ugyanakkor nagyétűeknek való helyek,
ahol befizetünk egy fix árat, és azért annyit ehetünk, amennyi csak
belénk fér. A rodizio a kiszolgálás megszokott formája, annyit jelent,
hogy a befizetett összeg ellenében tulajdonképpen bármit ehetünk: a
pincérek körbe-körbe járkálnak az étteremben a tálakkal, és mindenki
azt kér tőlük, ami szimpatikus neki.
Deluxe Magazin
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!